Spring naar inhoud

Mimine – deel 1

22 november 2013
wpid-20131017_163430.jpg

bergkat wordt huiskat

Ik schrik van de ernstige blik van de dierenarts als ze naar me toeloopt. Zelden een goed teken.  Om kwart over tien kan ik Mimine al komen ophalen na haar sterilisatie, dus om tien over tien stipt wandel ik de dierenkliniek binnen. Nog eventjes moet ik wachten; ” de dierenarts komt zo bij u”, zegt de assistente.

Mimine is onze nieuwste aanwinst. Nooit gedacht dat ik ooit een zwerfkat mee naar huis zou nemen, maar soms lopen dingen gewoon zoals ze lopen. En met Mimine liep het zo.  Gevonden. In Frankrijk. In de herfstvakantie. Dat laatste is overigens niet helemaal waar. Want eigenlijk zien we Mimine al in de zomervakantie rondlopen, alleen weten we op dat  moment nog niet dat zij Mimine is. Gewoon een Franse kat op een Franse camping. Langharige lapjeskat, beetje schuw, mooi beestje overigens. Zal wel van iemand zijn.

In oktober komen we terug; de complete leegte maakt dat de camping van ons lijkt. Na twee dagen zien we de lapjeskat weer. Schuw en hongerig. Haar langeharige vacht houdt een privézandbak vast met hier en daar wat kleine twijgjes die vrolijk verschillende kanten op steken.
Honger wint op een gegeven moment van schuwte.  Een stukje Comté en saucisse d’Ane is wat we haar te bieden hebben. We leggen wat op de uiterste hoek van het terras en ze grist het weg om het op veilige afstand op te eten. De volgende dagen komt ze steeds dichterbij en blijkt haar aaibaarheidsvermogen groter dan verwacht. Mevrouw spint. We noemen haar Mien of Mientje. Op het terras staat inmiddels standaard een kliekjesbakje.

Mientje blijkt van niemand te zijn, horen we van de campingeigenaar. Ze is afgelopen maart aan komen lopen op de camping en scharrelt er sinds die tijd rond. Vangt eens wat en krijgt eens wat. Hij heeft haar Mimine genoemd. Willen we haar misschien meenemen? Dat zou een goed idee zijn, want met de winter op komst… al die sneeuw en met die kou…. Hij maakt zijn zin niet af. Slechts een begripvolle blik richting meneer Schrijft en mij volgt.

Een gesprek aan de keukentafel ook. En zo vind ik mezelf de volgende dag terug in een Franse dierenwinkel op zoek naar een kattenmandje, kattenvoer en iets rustgevends. 1000 km in een mandje is ver. Heel ver. Felix houdt het amper één kilometer vol; de afstand tussen huis en dierenarts, bij voorkeur met een langgerekte klagerige door-merg-en-beenmauw.
Frankrijk is een groot land en lijkt goed ingesteld op langeafstand-reizende katten. Naast de kattenmandjes liggen namelijk celstof onderleggers. In Nederland vooral bekend van kraampakket, worden ze hier verkocht voor onderweg. Handig. Beter dan een oude handdoek, krant of allebei. De ochtend van vertrek is iets rommeliger dan anders. De deur blijft hermetisch gesloten, want Mientje mag niet ontsnappen. De stofzuiger blijft ongebruikt in de kast, want Mientje zou daar vreselijk van schrikken.

Gedwee laat ze zich in het reismandje leiden, verleid door een kattensnoepje. Erg op tijd vertrekken we naar huis. Tussen Zoonlief en Vriendje staat de kattenmand-met-inhoud. Mientje kijkt rustig voor zich uit, klaagt niet, mauwt niet.  De hele reist blijft ze rustig. Eén keer een zielig mauwtje, terwijl Mientje zo ver mogelijk in de hoek staat. Beetje ongemakkelijk.  We ruiken dat een tussenstop een goed idee is. Vieze celstof onderlegger eruit, schone erin en we rijden weer verder. Mientje is weer rustig. Koffie onderweg is minder praktisch, want alleen achterblijven in de auto, vindt ze maar niets. Daarom koffiën we om de beurt en blijft er altijd iemand in de auto. Sneller dan ooit zijn we ’s avonds thuis. En Mimine – roepnaam Mientje – begint een nieuw leven. Voortaan is ze huiskat.

One Comment leave one →
  1. 23 november 2013 08:39

    Wat leuk dat je haar hebt meegenomen. Zo zijn wij ook aan een deel van onze dierentuin gekomen. Wil nu wel weten hoe t afloopt bij de dierenarts.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: