Spring naar inhoud

Echolood 6: we varen richting Suez (maart 1947)

10 juni 2012

Dacht ik dat schrijven helemaal zelf uitgevonden hebben. Niet dus hé. mijn vader schreef namelijk ook al. In 1947 bijvoorbeeld, als algemeen redacteur van welfare nieuwsbulletin Het Echolood. Het zit dus gewoon in de genen. In dat jaar vertrekt mijn vader naar Nederland, op het évacuéschip M.S. Boissevain. Tijdens deze reis kijkt mijn 22-jarige vader vooruit naar Nederland (dat hij eigenlijk nauwelijks kent) en kijkt hij terug naar het Indië waarin hij is opgegroeid. Na 3,5 jaar pak ik de draad weer op met aflevering 6. Het schip vaart intussen ter hoogte van Mekka richting Suez.


DISLOCATIE-BERICHT M.S. Boissevain bevond zich hedenmiddag om 12,00 uur op 15º 40′ Noorderbreedte en 45º 00′ Oosterlengte. Het schip passeerde tussen 1 en 2 uur ‘s middags tussen de eilanden Abu Ail aan stuurboord en Djebel Zuqar aan bakboord. Aankomst in Suez op zaterdagochtend, 08.00 uur. Omtrent oponthoud te Suez en/of Port Said ontkent de gezagvoerder enige aanwijzingen te hebben.

KORTE BERICHTEN
Er zijn een groot aantal mokken, messen, enz. Aan het wandelen gegaan. Men wordt verzocht goed op zijn eetgerei te letten aangezien nieuwe verstrekkingen niet zullen plaatsvinden.

Wat u ‘s middags (en soms ‘s ochtends afhankelijk van het menu) langszij door de lucht ziet fladderen, dames en heren, zijn geen vliegende visschen; het zijn pakken-vol ongebruikt wc-papier dat de scheepskroost diverse ramen uitgooit. Wie van de gelukkige ouders zich geroepen voelt hun baldadige nazaten eens over de knie te leggen voor deze ‘grapjes’ kan a priori van luide bijval der stewarts en gestoorde zonnebaders zeker zijn, die bij hun ontwaken velletjes papier op hun rug vastgekleefd vinden (hoewel een witte, getande vlek op een bruine rug hoogst interessant staat).

Denkt om het schoonhouden der gamellen. Het is reeds gebeurd dat de saus in zoo’n vuile gamelle is bedorven. Gevolg: buikloop. Huh!!

INENTINGEN Volgens instructies van den Transportcommandant Lt. Kol. J. Mutters, moeten alle passagiers die vanuit Ned. Indië naar Nederland komen en die gedurende het laatste halfjaar niet zijn ingeënt tegen typhus, paratyphus A. en B. En cholera deze intenting aan boord ondergaan. Deze inenting is door het Ned. Gouv. verplicht gesteld. De inenting zal plaatsvinden op het recreatiedenk. Er wordt aandacht op gevestigd dat weigering van de inenting der betreffende perso(o)n(en) bij debarkatie in Nederland groote moeilijkheden zal bezorgen.

Nederlands Nieuws: De laatste 2 dagen vroor het ’s nachts nog, maar overdag lag de temperatuur om het vriespunt. De Bilt voorspelt een abnormale April-warmte. Nederlandse dienstplichtigen zullen in totaal 2,5 jaar dienen, waarvan 2 jaren in Nederlands-Indië. Prins Bernhard zal vanavond voor de radio zijn dank uitspreken naar aanleiding van de geboorte van HKH prinses Marijke.

Indisch nieuws; De militaire situatie in Nederlands-Indië was over het algemeen zeer rustig. Een Nederlandse Dakota met 24 passagiers en een bemanning van 2 koppen, wordt sinds gisteren vermist op een vlucht van Batavia naar Bandoeng.

Internationaal nieuws: In Cyprus braken ongeregeldheden uit in een interneringskamp voor illegale Joodse immigranten uit Palestina; er moesten wapens worden gebruikt, maar behoudens enkele gewonden vielen er geen slachtoffers. In Lucknow, Brits-Indië is pest uitgebroken. In één week stierven 1556 mensen aan de ziekte. Mr. E. Bevin was gisteren president van de Moskou conferentie en beantwoordde Molotovs beschuldiging dat er in de Britse zone hooggeplaatste Nazi’s hun plaats hadden behouden. Er werd besloten tot denazificatie van hoge posten. In aansluiting hierop wordt vernomen dat het Leger des Heils in Duitsland zal worden ontbonden omdat deze semi-militaire organisatie wellicht een militaire opstanding in Duitsland kan camoufleren.

OPEN DOEKJE. Er is hier aan boord een groepje personen dat hard werkt en waarover wij tot dusverre niets hadden geschreven. Wij bedoelen de hutstewards. Zij werken met een korte onderbreking van 6 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds en zijn om zoo te zeggen het geheugen van de hutpassagiers. De wijze waarop de hutten worden schoongehouden – men kan hier spreken van echte Hollandsche zindelijkheid. Vooral met het oog op de vele zieke passagiers is dit een mooi werk. En dat is een compliment ten volle waard.

Het inleveren van dekens. Wanneer een ruimpassagier in het hospitaal moet worden opgenomen, dienen zijn (of haar) dekens te worden ingeleverd bij de ruimcommandant. Dit moet geschieden op het moment dat de patient naar het hospitaal wordt gebracht. Zo wordt voorkomen dat deze dekens in de afwezigheid van de(n) ruimpassagier zouden zoekraken.

Tegen afstempeling van coupon 10 van distributiekaart is per persoon verkrijgbaar: 1 koek a 5 cent.

Varia Een passagier vroeg ons of de mogelijkheid bestond dat het Suezkanaal op de een of andere wijze ‘verstopt raakt’, zoodat wij bij deze plaats aangekomen, het bericht zouden krijgen “keer maar om en ga langs de Kaap”. (in dat geval zouden wij in Cairo bij afstempeling van coupon no. zooveel een vliegend tapijt krijgen – red.).

‘Het Echolood‘ is de naam van de krant die werd uitgegeven aan boord van M.S. Boissevain, een schip dat in maart 1947, gevuld met évacués, onderweg was van Batavia naar Nederland. Mijn 22-jarige vader was er algemeen redacteur, nieuwsredacteur was Hans E.L. Eichhorn en vaste medewerkers Rob Vermeijs en Ton van Heck. Het Echolood bevatte ‘officieele mededeelingen, redactioneele stukken, nieuwsberichten, Welfare-programma‘s en diversen‘.

Deel 1 van het Echolood: Welkom bij het Echolood

Deel 2 van het Echolood: Onderweg naar Sabang

Deel 3 van het Echolood: wat eraan vooraf ging: een zoon vindt zijn vader (augustus 1945)

Deel 4 van het Echolood: 2000 évacués op een schip voor 154 passagiers

Deel 5 van het Echolood: Is het echt zo koud in Nederland?

2 reacties leave one →
  1. 10 juni 2012 22:38

    Leuk, mijn halfjoodse moeder kreeg een oproep zich als verpleegster aan te melden in Rotterdam om gewonden in Batavia te verzorgen. Vervoer via de ‘Boissevain’, waarna ze voor de tweede keer onderdook voor de Nederlandse autoriteiten na alle ellende in AMS, waar ze als verpleegster in het OLV werkte, maar uit eindelijk toch moest onderduiken voor de Duitsers. De oproep om in te schepen op de ‘Boissevain’ in mijn bezit.

    Op het internaat van de Hogere Zeevaartschool in Delfzijl was ‘Piet(je)’ -zijn bijnaam- Visser in de jaren ’60 de baas, waar ik twee jaar vertoefde. Hij was gezagvoerder op de Boissevain in de na-oorlogse jaren. Een foto van de Boissevain hing in zijn kantoortje.

    Klein wereldje, heel goed mogelijk dat jouw vader ‘Pietje’ heeft ontmoet en gesproken.

  2. 11 juni 2012 08:30

    Heerlijk taalgebruik!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: