Spring naar inhoud

Overgrootouders

12 februari 2012

Een jaar of twee geleden kreeg ik van mijn tante deze foto. Ik heb wel wat met geschiedenis en met familie en dat weet ze. Of ik er misschien iets over wilde schrijven. Dat wilde ik zeker, maar ik moest eerst nog afstuderen….. Op de foto drie bruidsparen, twee broers en een zus: ze trouwen op 15 augustus 1905 in Amersfoort. Waarom ze met zijn drieën op dezelfde dag trouwden, weet ik niet. Was het praktisch? Was het zo’n hechte familie? Mijn overgrootvader staat ook op de foto. Net als mijn overgrootmoeder. Erg oud is hij trouwens niet geworden, mijn overgrootvader, want hij overleed in 1929. Ik kan hem dus niet echt zelf meer iets vragen over deze foto of over zijn leven. Ook zijn kinderen leven niet meer. Een bijzondere man was het wel, als de vage verhalen kloppen die ergens in mijn hoofd dwarrelen. En als ik er over nadenk, is mijn overgrootmoeder eigenlijk net zo bijzonder. Al weet ik over haar nog minder dan over mijn overgrootvader. Mijn overgrootouders trouwden op 13 februari 1908, morgen 104 jaar geleden dus. Helaas heb ik daar geen foto van. Daarom maar deze foto, de eerste foto – denk ik – waar ze beiden op staan. En nu maar kijken of het me lukt om de vage dwarrels wat helderder te krijgen. Zou leuk zijn.

10 reacties leave one →
 1. 12 februari 2012 21:40

  Succes!

 2. 12 februari 2012 21:50

  Geweldige foto,
  ook die parmantige snorren,
  en dan die méééters witte stof!

 3. Grutte Pier permalink
  13 februari 2012 01:19

  Overgrootouders…. Wie van de 3?

 4. 13 februari 2012 11:41

  Mooi tijdsbeeld. We hebben er geen idee meer van wat dat betekende om op die manier op de foto te gaan. Dat was een hele gebeurtenis. zie ook: http://wp.me/p1MauM-7u

 5. ottovo permalink
  14 februari 2012 20:32

  Aangenaam kennis te maken.
  Nadat ik bericht ontving dat je me gaat volgen werd ik nieuwsgierig en kwam dus hier terecht. Behalve met je ogen maakte ik ook een klein beetje kennis met je overgrootfamilie. Maar wat heet kennen. Je tante vroeg je om iets over hen te schrijven en dat heb je gedaan.
  De foto erbij – die ik even heb aangeklikt – is in de grote versie nog prachtvoller.

  groet van ottovo

 6. 15 februari 2012 23:30

  Hallo ver familielid!

  Toevallig ben ik onlangs begonnen met een zoektocht naar mijn voorouders, kwam zodoende jouw artikel tegen en raad eens, wij hebben dezelfde overgrootouders!
  Christiaan Philip Boerwinkel, die op 13-02-1908 trouwde met Klaske Bouma.
  Een dochter daarvan, Anna Geertrui, was mijn oma, die weer getrouwd was met een neef van haar, ook Christiaan Philip Boerwinkel geheten, mijn opa dus.
  Tot ong. 1711 heb ik deze familielijn terug kunnen vinden, heb jij al meer kunnen ontdekken?
  Ben zeer benieuwd!
  Groetjes,

  Michelle.

 7. 16 februari 2012 00:36

  wat een leuke reacties!

  En ja, het is inderdaad een bijzondere foto, die uitnodigt om de familiegeschiedenis in te duiken. Dus wie weet wat er nog allemaal volgt. Met een beetje hulp zijn er vast nog genoeg nazaten (@Michelle, ik heb je een mail gestuurd, dank je voor je reactie) die een stukje van de puzzel hebben.

 8. Hinke Hoogland permalink
  17 februari 2012 20:27

  Mijn buurvrouw, Michelle Boerwinkel, en ik hebben druk gezocht naar de namen van de bruidsparen op de foto. De meest rechtse bruidegom moet wel Christiaan Philip Boerwinkel zijn. Zijn echtgenote is Maria Gerarda Worffel. De middelste bruidegom moet Cornelis Hendrik Valkenburg zijn en zijn bruid Wilhelmina Louisa Boerwinkel. De meest linkse bruidegom is dan Feitse Boerwinkel. ZIjn bruid is Catharina Johanna van Ommen. Bijzonder om te lezen is dat de tweede echtgenote van Christiaan Philip volgens jou ook op de foto staat (Klaaske Bouma). Wie zou dat dan toch zijn? Veel succes, Rachel!
  P.S.: Michelle weet nog niet dat ik dit schrijf, maar ze zal het vast niet erg vinden………..

 9. Piet Valkenburg permalink
  11 januari 2013 22:10

  Dag Rachel, Ik kwam deze foto met wat zoeken tegen op Internet en was blij verrast !
  Ik doe onderzoek naar de stamboom van de familie Valkenburg en momenteel ben ik bezig met het schrijven van een artikel over Cornelis Hendrik Valkenburg (geboren 03-01-1915), zoon van de Cornelis Hendrik op jouw foto ! De Cornelis Hendrik waarover ik schrijf is tragisch om het leven gekomen ten tijde van de Japanse bezetting van Ned.Indië en eigenlijk was ik op zoek naar een foto van hem, maar weet dat ik ”jouw” foto in dank gedownload heb !
  met vriendelijke groet,
  Piet Valkenburg

  • 18 maart 2013 23:06

   Beste Piet,
   Het is een prachtige foto inderdaad, en een bijzonder moment: drie kinderen uit één gezin die op dezelfde dag trouwen.
   Veel succes met je onderzoek naar de ‘Valkenburgs’, mocht je toevallig eens op informatie over Christiaan Philip of Kla(a)ske Bouma stuiten, dan houd ik me aanbevolen.
   Groeten, Rachel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: