Spring naar inhoud

Feest: 2 jaar Rachel Schrijft (en nu ook echt op papier)

18 juni 2009


 
Vandaag is een beetje een bijzondere dag. Twee jaar geleden startte ik namelijk mijn blog hier. Redelijk in een opwelling eigenlijk, beetje aan het zoeken, bij het volkskrantblog aanbeland, wat rondgelezen, enthousiast geworden, eigen blog aangemaakt en hoppelekee, om kwart voor één ’s nachts stond mijn eerste bijdrage (eigenlijk een mailtje) erop. Leuk.  
 
En nu is er een boekje:  ‘Vrouw, ga houthakken’, zegt de dokter, een bundeling van columns. Heel erg vers, maar voor de vaste lezers hier over het algemeen toch best bekend. Soms een beetje herschreven omdat een boekje toch anders is dan een blog. Nu moet ik natuurlijk boek zeggen, maar met iets meer dan honderd pagina’s en een koddig 130x190mm formaat blijf ik het consequent boekje noemen. Tja.
 
De 42 columns die erin staan, gaan over het algemeen over de uithoeken van het dagelijks leven. Geen Grote Gebeurtenissen, daar schrijven anderen maar over. De basis is dus vooral klein en alledaags, hoogstens voorzien van een originele invalshoek. Dat van die invalshoek is niet van mezelf, dat riep een keer iemand en ik vond het leuk genoeg om te onthouden. Je weet nooit waar het nog goed voor kan zijn. Zo heb ik in de afgelopen twee jaar van alles geleerd over schrijven. Het leek me bijvoorbeeld altijd logisch dat een verhaal of ‘echt’ was of ‘niet echt’ was  gebeurd. Dat is dus niet zo.  Er ontstaan tijdens het schrijven nieuwe combinaties van mensen en gebeurtenissen waarbij alles mogelijk is. Eigenlijk is dat veel leuker dan de opties ‘echt’ en ‘niet echt’ gebeurd.

De restrictie die ik mezelf heb opgelegd is dat ik niet over mijn werk schrijf. Ik ga daar nu even een uitzondering voor maken. Dat ligt overigens niet aan mij;  dat komt door mijn collega’s die me vandaag verrasten met een lief kaartje en een pakketje Desperados om me met Vrouw, ga houthakken te feliciteren.  Toch raar hoor, als je druk aan het tikken bent achter je pc en opeens al je collega’s zomaar binnenkomen ‘voor de gezelligheid’. ‘Huh, heb ik een overleg gemist?’ Stug verder tikken (want haast) was maar heel even een optie totdat ik (vrij laat, I admit) merkte dat ze voor mij kwamen. Nieuwe collega’s, jullie bent schatten!

Leuk dus, zo’n boekje. Morgen een interview met onze regionale krant, een kort radio-interview voor de lokale radio en een week later nog een interview.  Eén dag op de markt en bij de lokale boekhandel te koop en verkrijgbaar via alle internetboekhandels .  Sinds gisteren weet ik dus ook dat er aardig wat verschil is in verzendkosten, ook al iets waar ik nooit over had nagedacht. Leerzaam dus, zo’n boekje.

Morgen is er een ‘literaire avond’ van het Schrijverscafé rond het thema ‘De Kubus’ en ‘Vrijheid in beperking’.  Het heeft me nog nooit zo veel tijd gekost om  een bijdrage te schrijven. Raar hoor, zo’n boekje. ‘Ingebonden’ is het geworden en ik zal ‘m over een paar dagen ook hier plaatsen.

16 reacties leave one →
 1. Maria-Dolores permalink
  18 juni 2009 21:14

  BRAVO!!
  Geniet ervan en grijp elke kans om er mooie reclame voor te (laten) maken.

 2. Linda Morgan permalink
  18 juni 2009 22:32

  Van harte gefeliciteerd!!! Geniet ervan, ik vind het geweldig voor je!

 3. ceesincambodja permalink
  19 juni 2009 07:01

  Geïnspireerd door Pim Fortuyn’s ‘Mens, ga koken!’ Rachel?
  Ceesgegroetjes

 4. paco permalink
  19 juni 2009 08:11

  Van harte!! Dit moet één van je mooiste dagen zijn

 5. Ingrid permalink
  19 juni 2009 08:43

  de vrouw hakt hout
  zet nieuwe bomen op tot een boekje
  schrijft over een boekje
  vertelt over een boekje
  bomen groeien tot in de hemel
  en zij geniet
  met recht proficiat, Rachel Schrijft (verder)

 6. fred van der wal permalink
  19 juni 2009 10:05

  felicitatie

 7. solvejg permalink
  19 juni 2009 12:06

  Ha Rachel, van harte!! Wat zul je trots zijn op je ‘kind’!

 8. Thera permalink
  19 juni 2009 17:02

  Rachel, Gefeliciteerd! Maf he, beetje wezenloos gevoel geeft het toch? Ik ga hem bestellen, want ik ben heel benieuwd. 🙂

 9. galadriel permalink
  19 juni 2009 21:21

  Leuk! Rachel, heerlijk gevoel lijkt me. Geniet ervan!

 10. rachel_schrijft permalink
  20 juni 2009 20:24

  erg leuk indeed, het zijn van die zaken waarvan je gaat huppelen :-).
  Cees, ’t is niet op het ‘mens, ga toch koken’ gebaseerd, maar op een ander boekje, waarvan de titel altijd is blijven hangen. Nu begrijp ik ook vaag waarom fotograaf no. 1 gisteren een foto in de keuken wilde maken. Toch maar niet gedaan ;-), we hebben een houthok.
  Geen idee hoe dat met linkjes in reacties werkt, maar hier staat er meer over: http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/5140733/Lastige-gesprekken-zonnige-terrassen.ece.

 11. marit permalink
  22 juni 2009 20:06

  jaaaa!! je boekje is heel leuk! ik heb hem al gelezen! dat kan ook niet anders. een boek van je eigen moeder moet je gewoon lezen 😉

 12. oliphant permalink
  22 juni 2009 22:57

  Zo, die zit en ligt. In de boekhandel, zelfs. Geschreven door een GOEDE VRIENDIN VAN MIJN OUDSTE DOCHTER EN LES AMIS DE MES ENFANTS SONT MES AMIES. Ja, mannen en vrouwen in het Frans, qua vrienden, verschillen maar één -e- van elkaar. Gefeliciteerd, meid. Een leuk succes waar ik niet op durf te hopen, maar, het moet gezegd, ook niet aan werk. Als er ‘ betere tijden’ komen, zal ik me eens in een vorm gaan verdiepen en een selectie maken. Dan betaal ik gewoon alles zelf…:-)
  Nog tijd voor vakantie en France???
  Groets, O.

 13. oliphant permalink
  22 juni 2009 22:59

  PS In je info voor de aankondiging met die enge nieuwe bijl, ben je het aantal (40) vergeten.
  Zoveel waren het er toch?
  Groet, O.

 14. Ingrid permalink
  23 juni 2009 17:46

  Ha Rachel, je boekje is binnen. Leuk om te hebben en ongetwijfeld ook om te lezen.

 15. MENEER permalink
  27 juni 2009 23:52

  Gefeliciteerd!

 16. Rene Scheffer permalink
  28 juni 2009 20:54

  Rachel, leuk dat boek!
  En ook nog een heel goed beschrven hoe dat allemaal zo gaat.
  En dan al die optredens, je wordt nog een net zo beroemd als Thera!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: