Spring naar inhoud

Warme douche

16 maart 2009

  Schuifknop in de middelste stand, rechterknop ingedrukt houden, tien seconden wachten en… niets. Geen waakvlam in ieder geval. Vervelend.  Iets langer dan. Maar ook dertig seconden helpt niet. Twee minuten de rechterknop ingedrukt houden, levert vooral een doof gevoel op in mijn rechterduim. Verder niets. Dit tafereel herhaalt zich enkele keren per dag.

Junior en Juniora vinden het wel prima zonder geiser. Het betekent dat ze voorlopig niet hoeven te douchen, geen haren hoeven te wassen en ook de  ‘afwas met stukjes’ gaat aan hen voorbij.  Uit opvoedkundig oogpunt zijn zij in Frankrijk namelijk van de afdeling Afwas.  Maar nu even niet. Als het gekinderte in bed ligt, zetten we de waterkoker aan en wassen we af.  Gaat een stuk vlugger bovendien, maar dat spreken we hoogstens heel zacht naar elkaar uit.

Na een dag of drie realiseer ik me dat deze geiser het niet vanzelf weer gaat doen.  En bovendien heb ik ook wel zin in een warme douche  en schoon haar. Meneer Schrijft ook overigens. Daarom gaat hij naar Patric, de kapper in het dorp. De kapperszaak van Patric is klein. Alleen het telefoonnummer op het raam is groot.  Links boven de wasbak hangt een trouwfoto en naast de kassa hangt een foto van een dreumes met een twee tanden en een zonnehoedje .  Zo te zien hangt de foto er al even.  Er is één kappersstoel en één wasbak.  Terwijl meneer Schrijft met zijn hoofd in de wasbak ligt, verontschuldigt Patric zich. Hij moet even zijn zoon uit school halen, is over vijf minuten terug. Overigens weet hij wel iemand die ons kan helpen met onze chauffe-eau. We moeten op de terugweg maar even langs Roger rijden, van Gitem.  Die verkoopt televisies, maar repareert ook geisers.  En we hebben geluk want Roger kan de volgende ochtend al langskomen. Om acht uur. Dat is minder, maar het is voor een goed doel. Ik wil inmiddels heel graag mijn haren wassen.  

De volgende ochtend horen we om tien over half acht een busje het terrein op rijden: Roger.  Non merci, hij hoeft geen koffie. Ik wijs hem de geiser, die boven de wc is bevestigd. Het is een oud apparaat, verontschuldig ik me een beetje. Leg in mijn beste Frans uit hoe we de afgelopen dagen geprobeerd hebben het ding aan de praat te krijgen. Roger kijkt eens, mompelt wat onverstaanbaars en trekt de kap van de geiser. Rommelt nog eens wat en doet de geiser aan. En weer uit.  Er komt wat gevloek uit het toilet. Hij loopt naar de auto, schrijft een briefje, doet de geiser weer aan. Komt lachend naar buiten.  "Il marche".  Wat hij gedaan heeft? "Rien". Echt niets? "Non, rien". Waarschijnlijk moet er op termijn een bimétal vervangen worden. Dan moeten we maar bellen.  Voor hij bij de deuropening staat, kan ik nog net vragen wat hij van ons krijgt. "Rien", lacht hij, "Wat niet kapot is, kan ik niet repareren."  Verbaasd blijven we achter. Tijd voor een warme douche.

foto: Junior en Juniora bij de beek.

Advertenties
13 reacties leave one →
 1. Mephisto permalink
  16 maart 2009 05:20

  Mooi hè, MENSEN?

 2. kuifje simon permalink
  16 maart 2009 09:08

  Rien a la main.
  Da’s altijd fijn om te horen.
  Doet ie t nog ?
  groet
  Simon

 3. rachel permalink
  16 maart 2009 09:20

  Mephisto, ja heerlijk! Ik ben hier zo gewend aan voorrijkosten, gewerkte uren, administratiekosten, tiencijferige klantencodes ‘om u nog beter van dienst te kunnen zijn’, planningschema’s, etc. etc.
  Kuifje, maar natuurlijk 🙂

 4. demio permalink
  16 maart 2009 11:52

  Dat is service, wat ze hier beloven maar nooit doen 🙂

 5. rachel schrijft permalink
  16 maart 2009 20:36

  Inderdaad, dat is service en da’s nog eens een warme douche 😉

 6. Rene Scheffer permalink
  16 maart 2009 21:25

  Mooi geschreven, die grappige Fransen toch en dan die kapper in het dorpje, ooit "Le marie de la coiffeuse" gezien? Beste kappersfilm aller tijden. Ik had het ooit in Griekenland, maar kon toen wel water koken op elekriciteit en dat in een pannetje en mengen maar

 7. gala permalink
  16 maart 2009 22:05

  Roger; er is geen betere 😉

 8. Sandra permalink
  16 maart 2009 22:17

  Drie dagen geduld gehad? Hulde! 😉

 9. jeg synes permalink
  16 maart 2009 23:55

  aha, cella c’est une mentalité traditionnelle de la village, très bien..
  jeggroet

 10. paco permalink
  17 maart 2009 09:07

  Ja, fantastsich hgeschreven, Rachel

 11. Ingrid van den Bergh permalink
  17 maart 2009 10:00

  Leuk verhaal en dito geschreven.
  Da’s pas echt vakantie;-))

 12. sLIMERICK permalink
  19 maart 2009 15:13

  Beter dan een kouwe.
  Chaud klinkt ook veel warmer dan froid.

 13. rachel schrijft permalink
  19 maart 2009 17:25

  je hebt ‘m door, dat was precies wat ik bedoelde, sLimerick :-),

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: