Spring naar inhoud

Echolood 4: 2000 evacués op een schip voor 154 passagiers

24 september 2008
tags:

 
Tot voor kort dacht ik dat ik het helemaal zelf had bedacht, dat schrijven. Maar het blijkt gewoon in de genen te zitten. In 1947 wordt mijn vader algemeen redacteur op het évacuéschip M.S. Boissevain. Dit schip, oorspronkelijk gebouwd voor 154 passagiers is omgebouwd, zodat per keer 2000 évacués van Nederlands-Indie naar Nederland vervoerd kunnen worden. Het is er dus druk en het évacuéblad ‘Het Echolood’ is zijn bijdrage om het een beetje draaglijk te maken aan boord.

Het schip met évacués vaart letterlijk tussen twee werelden en vormt daarin een tijdelijke ‘eigen’ wereld. In deze tussenwereld kijkt mijn 22-jarige vader vooruit naar Nederland (dat hij eigenlijk nauwelijks kent) en kijkt hij terug naar het Indië waarin hij is opgegroeid. In aflevering 4 vaart het schip ter hoogte van de Maldiven.

DISLOCATIE-BERICHT
Hedennacht zal M.S. Boissevain zich dwars voor het eiland Minikoi bevinden en zullen de vuurtorenflitsen duidelijk zichtbaar zijn. Het M.S. Oranje zal M.S: Boissevain in de hondenwacht (0,00 – 4.00 ‘ s nachts passeren).

ACH, ACH
Zooals bekend is, mogen de dames op vastgestelde uren bezoek ontvangen van hun echtgenoten. Er is al veel te doen geweest over deze kwestie. Aan de ene kant een beetje vervelend, aan de andere kans, ook natuurlijk noodzakelijk in verband met het grote aantal opvarenden. Er zijn echter ook ´belangstellenden´ die ´zoo maar eens´ komen binnenvallen. Wij zullen over een dergelijke handelswijze ons oordeel niet uitspreken. U zult het ongetwijfeld met ons eens zijn, dat er – zelfs voor sommigen – grenzen bestaan!

KAUWGUMMIE De distributie van kauwgummie heeft funeste gevolgen gehad. Hebt u al eens rondgekeken op de dekken? De restanten waren overal te vinden, maar niet in de daarvoor bestemde plaatsen. Verder natuurlijk overal. Wij troffen enkele exemplaren aan op de trapleuning. Het is dringend noodzaakelijk dat hieraan een einde komt. Wilt u allen uw medewerking hieraan verlenen? (red: in de redactiekamer bevindt zich een potje met de randtekening: deponeer hier Uw kauwgom. Het werd gelukkig verkeerd opgevat, we vonden drie hele stukken, verpakt en al. Dank!!).

Weerbericht uit Nederland
Woensdag sneeuw, donderdag avond 2 graden vorst, verijzelde wegen. HM de Koningin zal – zolang de vorst aanhoudt – haar verblijf ten paleize Soestdijk blijven houden, daar dit beter verwarmd kan worden dan Huize ten Bosch.

Indisch Nieuws
De Nederlandse regering heeft er bij de Republikeinse regering op aangedrongen om te zorgen voor snellere evacuatie van in het binnenland geïnterneerden, voor een betere regeling betreffende geldverstrekking voor het levensonderhoud en de voedselvoorziening van dezen.

Dagelijksche order no. 10R Zaterdag 8 maart wordt begonnen met uitbetaling van een gedeelte van de uitrustingstoelage van f 20,- voor hen, die geboren zijn voor 1 september 1928 en f 15,- voor hen die geboren zijn op of na 1 september 1928. Alleen de evacuees die tijdens den oorlog in door de japanners bezet gebied vertoefden, komen in aanmerking voor deze uitkeering. De uitbetaling heeft plaats aan gezinshoofden. Teneinde een vlot verloop te waarborgen, is het noodzakelijk dat de evacuatiepapieren van alle gezinsleden worden meegebracht.

Welfare programma voor hedenavond
Wij brengen u hedenavond een serieus gramofoonplatenconcert. De aanvang is gesteld op half negen. Ten gehoore zullen worden gebracht drie beroemde klassieke composities: de ouverture ‘Egmont’ van Beethoven, het tweede pianoconcert van Rachmaninoff en les Preludes, symfonisch gedicht van Franz Liszt.

——-

Het Echolood is de naam van de krant die werd uitgegeven aan boord van M.S. Boissevain, een schip dat in maart 1947 gevuld met évacués, onderweg was van Batavia naar Nederland. Mijn 22-jarige vader was er algemeen redacteur. Het Echolood bevatte ‘officieele mededeelingen, redactioneele stukken, nieuwsberichten, Welfare-programmas en diversen. Deze vierde bijdrage is samengesteld uit de edities van 8-10 maart.

Deel 1 van het Echolood: Welkom bij het Echolood
Deel 2 van het Echolood: Onderweg naar Sabang
Deel 3 van het Echolood: wat eraan vooraf ging: een zoon vindt zijn vader (augustus 1945)

11 reacties leave one →
 1. Luke permalink
  24 september 2008 19:51

  Mooie serie Rachel, en ook dus een Indische achtergrond.
  groet Luuk

 2. 24 september 2008 20:15

  Een heus grammofoonplatenconcert….kom daar nu nog maar eens om!

 3. lebonton permalink
  24 september 2008 21:02

  ik weet nooit waarom, maar ik hou van dit soort tijdsbeelden.

 4. iris permalink
  24 september 2008 22:36

  Moet nog leuker zijn om te lezen , als het je eigen vader is , maar nu ook heel apart.

 5. ceesincambodja permalink
  25 september 2008 07:49

  Genoten, Rachel.
  (Het lijkt wel dat naarmate ik ouder word, historische verhalen mooier worden.)

 6. rachel schrijft permalink
  25 september 2008 12:20

  Luuk, dank je, het is een serie waar ik even over heb getwijfeld omdat het zo anders is dan de gebruikelijke ‘Rachel Schrijft’ bijdragen, jouw reactie sterkt me om ermee door te gaan.
  Mo, je moet toch wat om de tijd door te komen… dus heeft iemand een grammofoonplaat, dan heb je een grammofoonplaatconcert…
  Lebonton, Iris en Cees, dank! Blijf ’t volgen..

 7. jan krosenbrink permalink
  26 september 2008 05:23

  voor mij zijn het dit tiepe berichten die het volkskrantblog legitimeren, leuke publicatietijd overigens

 8. pacopainter permalink
  26 september 2008 11:59

  Weer van genoten, Rachel

 9. zintuigen permalink
  26 september 2008 22:49

  Mooi

 10. gala permalink
  27 september 2008 17:16

  heel bijzonder Rachel

 11. Rene Scheffer permalink
  29 september 2008 22:54

  Vooral kopje "ach ach" geeft stof tot nadenken. Grappig dat je pa op die jonge leeftijd er al een duidelijk oordel over had.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: