Spring naar inhoud

De wereld kleurt oranje

8 juni 2008

foto  (Bijdrage Schrijverscafé, zondag 8 juni 2008) Zal ik eens iets raars over mezelf vertellen? Ik héb iets met voetbal. Vooral met het EK. Nu wordt dat ‘iets’ nogal eens geïnterpreteerd als ‘ergens helemaal idolaat van zijn’, maar zover wil ik niet gaan. Ik heb gewoon ‘een beetje’ iets met voetbal. En vooral met het EK.

Misschien heeft het met mijn eerste baantje te maken. Ooit werkte ik een blauwe maandag bij de KNVB. Daar leerde ik van een al wat oudere scheidsrechter het woord ´vervolmaken´. Niet vólmaken, maar vervolmaken. Deze man vertelde mij namelijk dat hij tijdens een wedstrijd – de tweede helft was net begonnen – naar een reclamebord liep om tegen het bord van de plaatselijke fietsenmaker – en ik citeer nu – ‘zijn plas te vervolmaken’.

De eerste interland die ik – in het echt – zag, was Nederland-Rusland, bijna twintig jaar geleden. Aangezien ik kans zag om alle doelpunten te missen, was het ook de laatste. Ik geloof niet dat ik daar op dat moment ook maar enig moment van wakker heb gelegen. Mijn lijntje met het EK is immers pas een jaar of acht. Over een dag of tien overigens precies acht jaar. Ik heb namelijk een EK-zoon. Geboren tussen Engeland-Duitsland (0-1) en Slovenië-Spanje (1-2).

In het voorjaar van 2000 zijn we druk aan het nadenken over alles waar we volgens zwangerschapsplanners en negenmaandenboeken over móeten nadenken. Namen, geboortekaartjes, luieremmers, celstof onderleggers, badthermometers en navelklemmen. Woorden die je snel na de kraamperiode weer mag vergeten. Dat geldt overigens niet voor ‘de naam’; die hebben we onthouden. We kiezen uit tien grote mappen een vrolijk geboortekaartje. En daarbij kiezen we een kleur die we geschikt achten voor zowel een zoon als een dochter. Oranje.

Volgens hetzelfde negenmaandenboek begin ik in mei 2000 met het schrijven van de enveloppen. In het boek staat namelijk dat een kind eerder kan komen dan de uitgerekende datum en het mag natuurlijk niet gebeuren dat je dan je enveloppen nog niet geschreven hebt! Een doodzonde. De eerste strafpunten op je Goede Moeder Brevet. Bij de Hema koop ik daarom oranje gelpennen en vrolijk begin ik te schrijven.

Nog geen twee weken later begint onze wijk in sneltreinvaart te verkleuren. Tegenwoordig verstaat men daar iets anders onder, maar in deze specifieke situatie is de kleur oranje. Buurvrouwen met gouden teenslippers en grote gouden haarklemmen zetten met biergebuikte buurmannen vrolijke partytenten op de stoep. Oranje slingers verbinden hoog boven straatniveau de even nummers met de oneven nummers. Hazes leeft nog en dat zullen we horen ook. Het bankstel van Henk en Jannie van nummer 16 verhuist naar de partytent, evenals de televisie en een muurtje bier. Hoewel ons volksbuurtpleintje er een stuk vrolijker uitziet met al die wapperende slingers en vlaggetjes zie ik opeens nieuwe voordelen van de geplande ziekenhuisbevalling.

Als zoonlief eindelijk geboren wordt – te laat voor Denemarken-Nederland (0-3) maar ruim op tijd voor Frankrijk-Nederland (2-3) – worden we van alle kanten gecomplimenteerd met onze vooruitziende blik. “Zo ontzettend leuk, een oranje geboortekaartje voor een EK-zoon.” We grimlachen vriendelijk en nemen alle oranje voetballeeuwen in ontvangst. En de oranje opblaasstaatsloterijkroon en oranje voetbalsokjes. Als het bezoekuur voorbij is en het ook voor man en oudste tijd is om naar huis te gaan, blijven zoonlief en ik achter in het ziekenhuis. Slapen lukt onmogelijk; ik heb koorts gekregen, kraamvrouwenkoorts of toch ordinaire oranjekoorts? Zo zie ik ‘ s nachts alle wedstrijden (Italië-Zweden, Turkije-België. Engeland-Roemenië en Portugal-Duitsland) van begin tot eind. En de samenvatting, het commentaar en de herhaling.

Drie dagen later mogen we naar huis en het lijkt me helemaal het einde om als compleet gezin Frankrijk-Nederland te kunnen zien. Gezellig thuis op de bank. Mijn man kijkt me meewarig aan. Hij houdt niet van voetbal. Maar omdat je echtgenote in de kraamtijd beter niet kunt tegenspreken, kijkt hij mee. Zoonlief op schoot. Nederland wint met 3-2. Een mooie avond. Vrijdag 13 juni speelt Nederland weer tegen Frankrijk. Ik denk niet dat ik ga kijken. Maar misschien ook wel. Als de koorts toeslaat.

13 reacties leave one →
 1. Klaverblad permalink
  8 juni 2008 20:26

  Jawel, tegen die tijd heb je koorts, maar die gaat over.

 2. Zusenzo permalink
  8 juni 2008 20:49

  Leuk !
  Dubbelleuk, omdat mijn zus nu uitgerekend is.
  Bij benieuwd wat de kleur van het kaartje is van deze non-voetballiefhebbende ouders.

 3. Rene Scheffer permalink
  8 juni 2008 21:21

  Grappig, leuk, heb je dus ook in de Zeister bossen gewerkt. En dan al die wedstrijden in het kraambed, de meeste die je noemde heb ik in het echt gezien; had nogal veel gekocht via de Oranje club. Ow, was dat vandaag dat schrijverscafe. Ik reed vandaag , met slapende vrouw en -dochter, tussen Goes en Zeist (temperatuurverschil van 11 graden in 90 min.) en zag Oosterhout nog liggen, net als Ossendrecht, 2 VK blog cities.Reactie is geredigeerd

 4. koen scherer -drijfveren permalink
  9 juni 2008 01:30

  bij de knnvb gewerkt? een kenner spreekt.
  vervolmaken, zou het woord officieel nederlands zijn? maakt me nieuwsgierig en ach ja geen ontkomen aan aan de oranjekoorts..
  gr
  koen

 5. Morgaine permalink
  9 juni 2008 08:22

  Mijn zoon heeft ook die gekte. Ik heb nog net slingers en dergelijke kunnen voorkomen.
  Je schrijft lekker Rachel:)

 6. rachel schrijft permalink
  9 juni 2008 08:34

  @klaver, werd wakker met een lichte verhoging vandaag
  @Zusenzo, ik ook ;-), laat je het tzt weten (o ja, en De Naam hé, die ook)
  @René: hmm, de vraag is nu: is West-Brabant zo slaapverwekkend?
  @Koen: Leuk dat je weer langskomt! Ja, ik heb daar inderdaad veel geleerd (en ben het daarna evensnel weer vergeten)
  @Morgaine: ook een E/WK-kind? jij ook, :-*

 7. Jos Goedmakers permalink
  9 juni 2008 11:56

  Zoon is ons EK (eerste kind)…

 8. Maria-Dolores permalink
  9 juni 2008 12:44

  :-))
  (ga niks vertellen over mijn voorkeuren).

 9. droomvrouwtje permalink
  9 juni 2008 13:17

  je mag vrijdag wel koorts krijgen(lief bedoeld) als nederland dan maar weer wint ;)…
  zodat je zaterdag met een oranjekater op kan staan van de mooie afloop …
  xxxdromerke

 10. Zoë permalink
  9 juni 2008 13:54

  :). Ik hoop op een mooie wedstrijd.

 11. Oliphant permalink
  9 juni 2008 20:33

  Hi, is alles naar wens verlopen? En werd je voetbalverhaal door iedereen gewaardeerd? Vrouwen kijken vaak ook, maar denken tegelijkertijd aan veel andere dingen. Ik vond het een mooi verhaal, herinner me nogal wat van de wedstrijden en…heb je maar 1 aanbeveling kunnen geven, uit nonchalance,,,
  Ik zit in de tuin klaar voor de wedstrijd, en ondanks wat ik eerder zei, verlies, en het logje van vanmiddag over Marco en …’het zou zo maar kunnen’, hoop ik op een eclatante zegen. Temeer daar de vorige twee gelijk speelden.
  Warme groet, O.Reactie is geredigeerd

 12. Patricia Vermeulen permalink
  9 juni 2008 21:18

  Ik voel mee met je man…:-) Wel erg leuk beschreven, je zou er bijna van gaan kijken…

 13. rachel schrijft permalink
  9 juni 2008 23:38

  en een mooie wedstrijd het was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: