Spring naar inhoud

Maart 1947: Het Echolood onderweg naar Sabang (deel 2)

31 mei 2008
tags:

foto  Het schip met évacués vaart letterlijk tussen twee werelden en vormt daarin een tijdelijke ‘eigen’  wereld. In deze tussenwereld kijkt mijn vader vooruit naar Nederland (dat hij eigenlijk nauwelijks kent) en kijkt hij terug naar het Indie waarin hij is opgegroeid.  De redacteuren worden al snel ‘beloond’ met een eigen werkruimte in hut 45. ’s Avonds moeten ze gewoon terug naar de andere évacués, in de ruimen. 

DISLOCATIE-BERICHT             
m.s. ‘Boissevoin bevond zich hedenmiddag om 12.45 uur 35 zeemijlen ten ZW van het NW-punt van het eiland P. Nias. Het schip zal morgenochtend om 10.00 uur Sabang binnenlopen.

Mededeelingen algemeen
De transportcommandantmaakt bekend dat évacuées die verklaringen wenschen af te leggen omtrent hunne ervaaringen in interneeringskampen zoowel vóór als na augustus 1945, of inlichtingen willen verstrekken (bijv. omtrent de dood van personen, eigen waarnemingen,  oorlogsmisdaden, kamptoestanden en reizen van en naar het kamp) kunnen zich in verbinding stellen met den kapitein van den staf, J. van Linden.


Mededeeling van den purser
Op vertoon van de distributiekaart en na afstempeling van coupon no. 4 is vanaf woensdag 5 maart a.s. van 9-12 v.m. . Voor iedereen:
1 stang zoutwaterzeep (gelukkig – Red.)            f 1,00
voor kinderen tot 18 jaar                        1 gratis ‘candy’
voor kinderen tot 12 jaar                        gratis biscuits.

Nagekomen nieuws
professor Romme – leider der katholieke 2.kamer-fractie – is gisteren per skymaster uit Indië naar Nederland vertrokken.
Het centrale comité van de Sovjet heeft besloten om boeren van collectieve bedrijven van nu af aan volgens hun output te betalen, teneinde zodoende de productie op te voeren.
De heer Lovink, die tot Ned. ambassadeur in Sovjet-Rusland is benoemd, heeft zijn geloofsbrieven aan Molotov overhandigd.
Bij Koeala Loempoer is op 1000 m hogen heuveltop een grote partij wapens en ammunitite in beslag genomen.
In een redevoering in het voorlopige Indonesische parlement verklaarde Soetan Shahrir dat de toestand in noord Viet-Nam vergeleken kon worden met die in Indonesië. Shahrir waarschuwde dat het toepassen van geweld door  de Nederlanders desastreuze gevolgen met zich mee zou brengen.
Jerusalem: de Engelse officiersclub werd vernield door een explosie: Engelse geschutsopstellingen kwamen in actie bij het hoofdkwartier van het Joods Agentschap.
Het hoofd der RVD-N.I., de heer K. Verbeeket is tot secretaris van het kabinet van Dr. H.J. van Mook benoemd. Zijn opvolger bij de Reg.Voorl.Dienst zal zijn de heer J. Ozinga.

VARIA
Het leven op het voordek zou een stuk aantrekkelijker worden als onze ‘spugers’ – vooral zij die handelen uit de impressie van het oogenblik – eens een beetje rekening hielden met de Noord-Oost Passaat.

Dan volgt hieronder nog een belangrijke meededeling van den PURSER:
Z
ooals bekend mag worden verondersteld bestaat het middagmaalmenu uit: 1. soep 2. vleesch 3. groenten  4. aardappelen  5. nagerecht
De koks doen hun uiterste best deze gerichten – die voor 1000 passagiers tegelijkertijd moet worden gekookt – zoo smakelijk mogelijk uit te geven. Het is daarom voor hen uiterst onbevreedigend dat veel tafelcorveëers met onvoldoende materiaal eeten komen halen, zoodat de hierboven genoemde vijf onderdeelen samen of gedeeltelijk samen in een etensbak uitgegeven moeten worden. Sommige corveeërs schijnen te hebben voorgesteld dat het vleesch met de jus en de pudding samen in een bak te laten uitgegeven. Dat is geen methode! Daarom wordt hieronder aangegeven welke potten of pannen moeten worden meegebracht voor het eten halen: 1. een ketel voor de soep 2. een platte gamelle (ovalen bak) voor vleesch 3. een platte gamelle voor groenten 4. een diepe gamelle (ovale diepe bak) voor aardappelen 5. een deksel van de diepe gamelle voor naagerecht. In den vervolge zal het onderdeel waarvoor geen bak, ketel of deksel is meegebracht, niet meer worden uitgegeven. Waarom makkelijk als het ook moeilijk kan?

LEZING:
ds. Teutscher zal op zaterdag a.s. van half 5 tot half zes des middags een lezing houden over NIEUW GUINEA ("Papoealand in en na den oorlog"). Iedereen die belangstelling heeft voor dit onderwerp, is welkom.

TIJDSEIN
Op de volgende uren zal een tijdsein via de scheepsradio worden gehouden: om 6 uur, 12 uur, 18 uur, 19.30 uur en 23.00 uur. Verband houdende met opstaan, lunch, avondeten, kinderen van de dekken en allen in slaapruimen aanwezig.

—-

‘Het Echolood’ is de naam van de krant die werd uitgegeven aan boord van M.S. Boissevain, een schip dat in maart 1947 gevuld met évacués, onderweg was van Batavia naar Nederland. Mijn 22-jarige vader was er algemeen redacteur. Het Echolood bevatte ‘officieele mededeelingen, redactioneele stukken, nieuwsberichten, Welfare-programma’s en diversen’. Deze tweede bijdrage is samengesteld uit de edities van 4-6 maart.

Deel 1 van het Echolood: Welkom bij het Echolood

Advertenties
4 reacties leave one →
 1. Thera permalink
  31 mei 2008 19:33

  Ik heb een boekje van Soetan Sjahrir in huis, grappig, de voorzijde staat in het boek.
  Mijn opa is ook met de Boissevain gerepatrieerd.
  Ps Heb jij mijn uitnodiging nog ontvangen?

 2. Rene Scheffer permalink
  31 mei 2008 20:35

  Geeft een bijzonder tijdsbeeld en dan dat eten, 3 gangen en 5 componenten. Moet een bijzondere belevenis zijn om je te verplaatsen naar de tijd dat je pa rond de 30 was.

 3. PACO PAINTER permalink
  1 juni 2008 10:14

  Vooral fascinerend is dat tijdsbeeld.Mooi!

 4. Patricia Vermeulen permalink
  1 juni 2008 18:50

  Wat gaaf, zo’n stuk historie. Waar ik wel erg veel beelden bij kreeg en om moest grinniken was het stukje onder "varia" over de spugers… gniffel: Flats

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: