Spring naar inhoud

Trutterware

7 augustus 2007

fotoWat doe je als je op het schoolplein wordt uitgenodigd voor een spulletjesparty die avond? Optie a valt af na een paar seconden stilte: te laat om nog ad rem met een goed excuus te komen waarom het die avond helaas niet schikt. Het wordt dus optie b en die avond bel ik met mijn gezicht-op-glimlach aan om me te verdiepen in de wereld van plastic en het inburgeringsproces in de buurt een flinke boost te geven.

De woonkamer is warm en gevuld met – inderdaad – moeders uit de buurt, koffie en aardbeienvlaai, een tafel vol plastic keukenspul en een plastic muts die vol lof alle wetenswaardigheden weet te vertellen over een emmer van 38 euro. Een emmer van 38 euro inderdaad.

De gesprekken in de kamer doen me terugdenken aan bijna tien geleden toen ik als jonge moeder met interesse de discussies volgde op ouders.nl tussen bewuste thuisblijfmoeders en bewuste kinderdumpers. Vanavond is het overduidelijk thuisblijfmoederavond. Een entourage waar opmerkingen als ‘onze Sanne had laatst luizen maar ik heb tenminste tijd om haar goed te behandelen, want zo’n werkende moeder heeft natuurlijk geen tijd om iedere dag zo goed te kammen als ik dat doe blaat blaat blaat blaat’ vet scoren. Heerlijk die onderlinge vrouwensolidariteit. Grmpf.

>Deze gesprekken gaan naadloos over in gekeuvel over diepvriesbakjes van 20 euro en siliconen taartvormen voor een prijs waar ik er minstens vijf voor koop. En dat is meer dan genoeg voor vormpjes wier belangrijkste taak het innemen van kastruimte is. Zeg nou zelf, hoe vaak bakt een mens taart?

Het verbaast me oprecht dat iedereen dat spul al thuis heeft staan. De emmer, de slabak en het handig-als-je-man-laat-thuis-komt-drievaksmagnetronschaaltje. Na enkele pogingen om raakvlakken te zoeken met mijn collega feestgangers geef ik het op. En zit ik braaf mijn avond uit. Met koffie, aardbeienvlaai (smaakt prima, dat dan weer wel) en een cadeautje als dank voor mijn aanwezigheid. Thuis heb ik ernstig behoefte aan een afterparty en een goed glas wijn met meneer Schrijft. Getweeën aanschouwen we mijn cadeautje: een groene kiwi-lepel – “Aan de ene kant een klein mesje om de kiwi te schillen en aan de bovenkant een lepel om de kiwi te eten. Zoo innovatief!” – voor rechtshandigen. Eerlijk gezegd lijkt het nog het meeste op zo’n gecombineerd frietvorkje/mesje voor je frikadel. Maar dan in het groen. Bovendien ben ik links.

26 reacties leave one →
 1. niko permalink
  7 augustus 2007 12:33

  Dat ze nog bestaan de Tuperwaer!
  Dacht dat het niet meer van deze tijd was….of nou juist wel:)

 2. boskat permalink
  7 augustus 2007 12:40

  Heel herkenbaar, Rachel
  Al heb ik de laatste jaren geen uitnodiging meer ontvangen voor een Tupperavondje,door te vaak een smoes te verzinnen of gewoon te weigeren en te zeggen dat mijn zolder al vol staat met die rommel:-)

 3. Annelies permalink
  7 augustus 2007 12:46

  Ga met Niko mee, dacht dat het merk ter ziele was ! En toch heb ik hier nog tig diepvriesbakjes uit het jaar ’70 of zo, en ze sluiten nog perfect ;-)) En dan wachten we ook op terugkeer van de Avon avonden ! De truttigheid viert weer hoogtij…inderdaad.Reactie is geredigeerd

 4. Morgaine permalink
  7 augustus 2007 15:12

  Godzijdank blieven mijn buren mij niet zo. Resultaat: geen tupperware. Ik overleef het wel:)

 5. niko permalink
  7 augustus 2007 16:12

  @annelies
  Oh ja, Avon
  ik ben nog verkoopconsulent geweest van Avon
  om de mooie flesjes hahha:)
  Avon bestaat nog steeds, net ff opgezochtReactie is geredigeerd

 6. Annelies permalink
  7 augustus 2007 16:20

  @Niko: En ik kocht het ook hoor, alleen al die mooie boekjes van Avon !

 7. Sandra permalink
  7 augustus 2007 20:36

  Geen doooorkomen aan zo’n avond. Het is zooo sixties. 😉

 8. @rend permalink
  7 augustus 2007 20:49

  zal dat wijntje na afloop lekker gesmaakt hebben!

 9. rachel permalink
  7 augustus 2007 21:39

  @Niko: ik dacht ook dat het niet meer van deze tijd was 😉
  @Boskat: denk niet dat ik nog vaak uitgenodigd ga worden.
  @Annelies: Avon avonden? blanco.
  @Morgaine: het lukt hier ook prima met hemaspullie. Vooruit en een kiwilepel.
  @Sandra: ben nog nét van de sixties, dus dat komt goed uit. Terloops even een sfeerimpressie: lief en ik allebei achter de eigen laptop. Op de achtergrond klinkt Het Dorp (mda youtube), wisten de tekst niet meer. Straks even opzoeken wat de volgorde van Shaffy (zing-bid-lach etc) ook alweer was.
  @@rend: Een Vacqueyras, ter plaatse gescoord, prima wijn uit prima klimgebied :-))

 10. Solvejg permalink
  7 augustus 2007 21:42

  Hoeihoei, errug!! Ik dacht ook dat het al ter ziele was. Tjonge zeg, niet kapot te krijgen 🙂

 11. Rene scheffer permalink
  7 augustus 2007 23:27

  Vrouwen uit de buurt. Klinkt gezellig en Tupperware is echt nodig. Ik kocht bij V en D voor 5 euro wat van die diepvriesdoosjes, Rotzooi. Ik wil Tupperware en desnoods naar een party.

 12. jeg synes permalink
  8 augustus 2007 00:00

  Soms vraag ik me af oof ik niet eens wat meer in de bewoonde wereld moet gaan wonen..want allemachtig wat mis ik hier allemaal…:))
  of wacht eens….nee liever blijf ik maar waar ik ben.houden jullie maar bakjes feestjes…ik hoef ook geen bakjes ik eet alles vers :))
  jeggroetjes.
  ps: ….oh ja, ik bak dus nog wel taarten, maar dat komt natuurlijk van wege mijn isolementpositie.hahahahhhaaaaa

 13. Jos permalink
  8 augustus 2007 00:54

  TupperWear….Is dat plastic kleding?

 14. Henk van Leuken permalink
  8 augustus 2007 08:56

  Dat dit type reclame bestaat. Ik dacht dat folders,krant,radio en tv wel voldoende zou zijn voor de commercieel. Maar komen ze tegenwoordig ook al in je huiskamer, heb ik dat goed begrepen?

 15. satuka permalink
  8 augustus 2007 09:18

  Ik heb het heel lang geleden één keer mee mogen maken, maar die belevenis heb ik grotendeels verdrongen. Ik kan me alleen nog herinneren dat ik heel snel weg was.
  Die Tupperware parties waren denk ik zo’n beetje de voorlopers van de callcenters die je ’s avonds telefonisch lastigvallen ;-).

 16. Alice permalink
  8 augustus 2007 09:54

  ow gawd! je hebt nog steeds zóveel van die ‘feestjes’ afgrijselijk!
  je hebt je er moedig doorheen geslagen :))

 17. Zwollywood permalink
  8 augustus 2007 10:49

  Eens in je leven moet je de basisspullen wel aanschaffen en dan kun je inderdaad kwalitatief maar de beste spullen kopen.
  Daarna komt de kunst van het weglaten, die kunst heeft me altijd al aangesproken Rachel…
  Voor reclamestalkers: Neem gewoon een geheim telefoonnummer en je wordt je leven niet meer lastig gevallen!Reactie is geredigeerd

 18. Knispel permalink
  8 augustus 2007 13:00

  Maar er zijn toch mensen die wel blij naar zo’n party gaan. Waar zijn die nu? Reageer ook even (want dit blog had ook aan mijn brein kunnen ontspruiten…). Wat mij ook opviel bij de laatste keer Amway, is dat de consulentes zo ongelooflijk blij zijn. Is dat echt die buuf van een paar straten verderop? Waar heeft ze die glimlach dan gekocht?

 19. Krijg Nou Wat permalink
  9 augustus 2007 14:33

  @Rachel,
  Jou net ontdekt op een andere VKblog en lees deze blog met groot plezier, Tupperware als Trutterware overgewaaid een eeuwigheid geleden uit de u.s.a.
  Bij mij roept dat associates op uit mijn jeugd en de avonden dat de huiskamer vol stond met a: opgestapelde bakken, kwekkende dames, een vader die dacht ik ga maar s naar boven, pruttelde koffie’, een kolenkachel die nodig bijgevuld diende te worden en een verkoopster (nu noemen ze sales manager) het had over de afsluitbaarheid der tupperware producten en versheid van de producten die in bakken en kommen van TW het beste bewaakt kunnen worden.
  Eigenlijk "ouwe wijn in een nieuwe zak", pardon TW bak.
  En dan heb je het nog niet over de lingerieparties;catwalk op het laminaat, tapijt of koude plavuizen in string, bh PushUo, Push UP!, jarratels en de diverse , tegenwoordig geaccepteerde hulpmdiddelen voor het liefdesspel als dildo’s, al danniet vibrerend ( Oei het ttttrilllt, oh nee dat is mijn mobile..) en ander glij- en sopmiddelen. DVD’tje erbij krijgt u gratis hoor.
  Als man heb ik geen toegang…
  Lijkt me overigens leuk als er een Liposuctie party georganiseerd zal worden.. over vetkwabben, vetranden en het afzuigen met de (bekend van de tv) gebruiksvriendelijke vetafzuiger van firma X, 2 jaar garantie en daarbij krijgt u geheel en al gratis de volgende hulpstukken ter waarde van wel ja 150 eurootjes! 1. de onderkinvetafschraper 2. het bekende vetfilter te plaatsen voor uw mond 3. ja daar komt het weer de sinaaspappelhuid verdwijner, het ultieme apparaatje om een strakke huid te verkrijgen ook al bent uw 60 jaar of ouder en tenslotte wel 50 gratis vetafvalzakken voro uw vetafzuiger.. bestel nu, bestel nu betalen kan met uw crditcard.
  !!
  Zo is onze consumptiemaatschappij dus groot geworden, maar dit alles beste RAchel geheel terzijde.
  Met Truttermeewarige groet,
  RReactie is geredigeerd

 20. koen -drijfveren permalink
  9 augustus 2007 19:16

  aanbevolen alleen al vanwege de titel. over dit fenomeen heb ik me ook altijd verbaasd.

 21. rachel permalink
  9 augustus 2007 19:40

  Wow, wat een aanbevelingen en reacties, bedankt allemaal :-*. Ik krijg spontaan een writers block en ga ook nog bijna blozen. En ik maar denken dat ik toevallig voor de kleur rood had gekozen.

 22. witi permalink
  9 augustus 2007 22:24

  Rachel, wat een leuk verslag over een avond waar niet doorheen te komen is. Ik herken het zo goed, je wilt weigeren maar weet niet hoe. Dat heb ik inmiddels wel geleerd.
  Ik moet zeggen dat de bakjes wel gemoderniseerd zijn ten opzichte van die van 1976. De dekseltjes zien er aparter uit!!!

 23. Thera permalink
  10 augustus 2007 23:56

  Oh, dat is mij ook eens overkomen. Ik woonde net in dit (overigens ook West-) Brabantse dorp. Mijn overbuurvrouw nodigde mij uit voor een gezellig avondje. Toen ik daar binnenkwam zat iedereen netjes in een rijtje. Ik probeerde nog een aardig kwebbeltje, maar ik werd aangekeken of ik van Mars kwam en Marsiaans sprak.
  Een mevrouw kwam gezellig en vlot babbelend binnen met een paar rijdbare kapstokken vol kinderkleertjes. Zulke goede merken. Fantastische kwaliteit enzo. (Vast handig als je een opeenvolgend rijtje kinderen hebt?)
  Met veel moeite heb ik het goedkoopste t-shirtje gevonden 24 gulden maatje 86, 3 keer kunnen dragen. Ik voelde me gewoon verplicht om iets te kopen, raar he.
  Een verschrikkelijk schokkende ervaring, dat was het. Sindsdien ben ik nog regelmatig uitgenodigd, maar had mijn grote smoezenboek altijd paraat.
  Brrr.Reactie is geredigeerd

 24. easywriter permalink
  24 augustus 2007 09:55

  zo’n kiwilepel heb ik jaren geleden cadeau gekregen bij een bak kiwi’s; voor rechtshandigen is hij toch best handig hoor.

 25. anoniem permalink
  9 september 2007 22:23

  Ik heb eerlijk gezegd weinig avonden zo gelachen als op een tupperware avond waar ik zo’n 10 jaar geleden voor uitgenodigd was. Nooit zal ik vergeten hoe de TW gastvrouw de wasemmer demonstreerde. Voor licht verontreinigd wasgoed de wasemmer licht kantelen van rechts naar links. Zelfs zwaar verontreinigd wasgoed zou met deze emmer vlekkeloos schoon worden. Daar had zij een andere techniek voor. Volledig in de ban van haar product liet zij de emmer wild rondzwaaien aan haar arm. Geweldig wat een leuke avond! Na die bak waarin je sla makkelijk drie weken in kunt bewaren werd ik zo hysterisch dat ik gedwongen werd het pand te verlaten. Ik heb wel weer eens zin een avondje volledige meligheid Rachel, keertje samen gaan? X Geertje

 26. rachel permalink
  9 september 2007 22:43

  Wie organiseert ‘m, jij of ik? lijkt me hilarisch!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: